tiistai 8. syyskuuta 2015

Rakastuneen miehen salsa

Nokkonen, männyn kukinnot ja chili uhkuvat voimaa, lämpöä ja testosteronia! (6 / 2015)
Ainekset:
nokkosta ja muita villivihanneksia (vuohenputki sopii hyvin tomaatin kanssa)
tulinen tomaattikastike (chiliä ym. lämmittäviä mausteita)
männyn hedekukintoja
suolaa 1-3 % kokonaispainosta

N. 3 litran hapatuspurkki desinfioidaan liottamalla yön yli, pesemällä ja keittämällä kiehuvassa vedessä tai uunissa 100-125 asteessa n. 15 minuuttia.

Keitetään oman maun mukaan maustettua (tulista) tomaattikastiketta n. 1 l, johon lisätään 1 rkl suolaa ja annetaan jäähtyä.

Kerätään nokkosta ja muita villivihanneksia, paloitellaan ja survotaan purkkiin. Tomaattikastiketta lisätään reiluina kerroksina, painellaan ja sekoitellaan.

Täytetään purkki kolme neljäsosaa täyteen ja huolehditaan että vihannekset jäävät nestepinnan alle. Peitetään kasvikset painolla, esim. pestyllä ja vedellä täytetyllä pakastepussilla. Tarvittaessa lisätään vielä suolaa ja vettä päälle.

Puhtaan maitohappokäymisen varmistamiseksi purkin voi pitää yön jääkaapissa, jonka jälkeen annetaan olla muutama päivä huoneenlämmössä, 10 vrk +14-18 -asteessa ja vielä 1,5 kk jääkaapissa tekeytymässä.

Alkuvaiheessa on tärkeää availla purkin kantta päivittäin jotta nesteet eivät roiskuisi paineiden mukana pihalle.

Kolmen litran lasipurkki patenttikannella ja kapenevalla suuaukolla on oivallinen varuste hapattamiseen ja täyttyy aika vaivattomasti yhdessä kesäillassa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti